Posted on

Biden’s former rivals face questions about Tara Reade’s assault claim from the media before he does


As the mainstream media had finally began acknowledging the sexual assault allegation that was made against former Vice President Joe Biden, a bizarre development has his former 2020 rivals being asked about the controversy before the presumptive Democratic nominee is.

Since Tara Reade, a former staffer of the then senator, spoke out about the alleged 1993 assault in her March 25 interview with podcast host Katie Halper, Biden had made ten appearances on various news networks and did not face a single question about her claims.

However, Sens. Amy Klobuchar, D-Minn., and Bernie Sanders, I-Vt., who have both endorsed Biden, were asked to weigh in on the controversy during their televised interviews on Thursday.

Klobuchar, who is also on Biden’s shortlist of potential VP picks, suggested that Reade’s allegation was put to bed during her appearance on MSNBC, pointing to a report The New York Times ran on Easter Sunday.

BIDEN SKATES THROUGH TV INTERVIEWS AS ANCHORS AVOID QUESTIONS ABOUT TARA READE’S ASSAULT CLAIM

“He has said, and I agree with this, ‘You’ve got to get to the bottom of every case and all allegations.’ I think The New York Times — I haven’t read all the stories. I read that one,” Klobuchar told “The Beat” anchor Ari Melber. “Your viewers should read that. It was very thorough. They interviewed people. And I have done a lot of work on this. I actually led the effort to change the rules in the U.S. Senate so that it is easier to bring these cases forward and so that we have taxpayers not paying for bad conduct.”

She continued, “I think this case has been investigated. I know the vice president as a major leader on domestic abuse, I worked with him on that. And I think that, again, the viewers should read the article. It was very thorough.”

Hours earlier, Biden appeared on MSNBC’s “Morning Joe” alongside his wife, Dr. Jill Biden, but was not asked about the allegation.

Sanders, who suspended his presidential campaign last week and officially endorsed Biden on Monday, was asked about remarks made by his progressive ally Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., who said on Tuesday that Reade’s allegation is “legitimate to talk about.”

“Do you agree?” Tony Dokoupil of “CBS This Morning” asked.

“I think it’s relevant and to talk about anything. And I think any woman who feels that she was assaulted has every right in the world to stand up and make her claims,” Sanders responded. “I think that she has the right to make her claims and get a public hearing and the public will make their own conclusions about it. I just don’t know enough about it to comment further.”

CNN MISSING IN ACTION ON BIDEN ASSAULT ACCUSER TARA READE’S STORY

Katie Halper, the progressive podcast host who interviewed Reade last month, slammed the media, saying it has given Sanders a “harder time than Biden” on Biden’s own sexual assault allegation.

While Klobuchar and Sanders were asked about Reade’s allegation, Biden skated through 10 different interviews, including with CNN anchors Anderson Cooper and Brooke Baldwin, MSNBC anchors Nicolle Wallace and Brian Williams, ABC News’ George Stephanopoulos, and NBC News’ Chuck Todd.

“If the liberal media think they can put to rest the calls for coverage of Tara Reade’s allegations by asking major Democratic Party figures other than Biden, they’re severely mistaken,” NewsBusters managing editor Curtis Houck told Fox News. “The person at the center of this story has yet to be asked in broadcast and cable network interviews. And for that, the liberal media will continue to beclown itself in failing to educate voters about the 2020 campaign and instead bolster the notion that they are willingly putting their thumb on the scales for Biden.”

AOC SAYS BIDEN ASSAULT CLAIM ‘LEGITIMATE TO TALK ABOUT’

Progressive journalist Walker Bragman said it is “immensely revealing” that Biden has done so many interviews since Reade came forward and faced “a total of zero questions on the subject.”

“Back in January, a private dinner conversation between Senators Bernie Sanders and Elizabeth Warren sparked a week-long news cycle. Reade’s allegation was ignored for weeks,” Bragman told Fox News, referring to the sexism-charged feud between the two candidates earlier this year. “When it was covered, it was downplayed with the New York Times stealth editing its report to remove references to the other accusation of impropriety Biden has faced from multiple other women.”

NY TIMES EDITOR SUGGESTS REPORT ON BIDEN ACCUSER WAS CHANGED AFTER BIDEN CAMPAIGN COMPLAINED

For nearly three weeks, there was a complete media blackout of Reade’s claim. The tides began to shift following Rich McHugh’s report in Business Insider last Friday that Reade had filed a criminal complaint against Biden.

The New York Times ran its first report on the morning of Easter Sunday while The Washington Post and NBC News published theirs hours later.

ABC News republished a report from the Associated Press but has yet to mention it on-air. CBS News reported the allegation on its website on Tuesday and on-air during Thursday’s “CBS This Morning.”

CNN is the only major news outlet to have completely avoided Reade’s claims.

Reade’s story first resurfaced in an article in The Intercept. Podcast host Katie Halper then interviewed Reade, who said that in 1993, a more senior member of Biden’s staff asked her to bring the then-senator his gym bag near the Capitol building, which led to the encounter in question.

“He greeted me, he remembered my name, and then we were alone. It was the strangest thing,” Reade told Halper. “There was no like, exchange really. He just had me up against the wall.”

Reade said she tried to share her story last year, but nobody listened to her. This past Thursday, she filed a criminal complaint against Biden with police in Washington, D.C.

CLICK HERE FOR COMPLETE CORONAVIRUS COVERAGE

The Biden campaign vehemently denied Reade’s allegation.

“Women have a right to tell their story, and reporters have an obligation to rigorously vet those claims. We encourage them to do so, because these accusations are false,” Kate Bedingfield, the deputy campaign manager and communications director for the Biden campaign, said in a statement to Fox News.

Fox News’ Sam Dorman, Tyler Olson, and Brooke Singman contributed to this report. 



Source link

Posted on

Test your knowledge by answering the questions three Who Wants To Be A Millionaire? winners aced – without cheating – The Sun


COUGHING Major Charles Ingram cheated his way to the Who Wants To Be A Millionaire? jackpot but YOU could win it fair and square – could you not?

ITV’s three-part drama Quiz, recreating Ingram’s con on the ITV gameshow in 2001, and the ensuing court case, closed tonight with Matthew Macfadyen in the lead role and Michael Sheen as host Chris Tarrant.

 Matthew Macfadyen and Michael Sheen starred as Coughing Major Charles Ingram and Chris Tarrant in ITV drama Quiz

9

Matthew Macfadyen and Michael Sheen starred as Coughing Major Charles Ingram and Chris Tarrant in ITV drama QuizCredit: ITV

Here, we see if you have what it might take to win the £1million payout with your grey matter alone.

Five people have done that, with no foul play, on the show hosted by Tarrant from 1998 until 2014.

Emily Fairbairn reveals the questions three of them aced – Judith Keppel, David Edwards and Pat Gibson – for you to test your skill against.

And no coughing, please.

Judith Keppel

GARDEN designer Judith was the show’s first winner, in 2000, and has starred on BBC quiz Eggheads since 2003.

 Judith Keppel was Who Wants To Be A Millionaire's first winner - but could you answer her questions?

9

Judith Keppel was Who Wants To Be A Millionaire’s first winner – but could you answer her questions?Credit: Rex Features

£100 Complete this phrase. As sick as a . . . 

a) Partridge, b) Puffin, c) Parrot, d) Penguin

£200 Which legal document states a person’s wishes regarding the disposal of their property after death?

a) Would, b) Shall, c) Should, d) Will

£300 Complete the title of the James Bond film The Man With The Golden . . . 

a) Tooth, b) Gun, c) Eagle, d) Delicious

£500 Which of these fruits shares its name with something superior or desirable?

a) Apricot, b) Grapefruit, c) Plum, d) Mango

£1,000 In which sport do two teams pull at the opposite ends of a rope?

a) Tug of war, b) Basketball, c) Ice hockey, d) Polo

£2,000 Where does a cowboy wear chaps?

a) On his head, b) On his arms, c) On his legs, d) On his hands

£4,000 Which of these zodiac signs is not represented by an animal with horns?

a) Taurus, b) Capricorn, c) Aquarius, d) Aries

 Judith has starred on BBC quiz Eggheads since 2003 following her win

9

Judith has starred on BBC quiz Eggheads since 2003 following her winCredit: News Group Newspapers Ltd

£8,000 Sherpas and Gurkhas are native to which country?

a) Russia, b) Ecuador, c) Nepal, d) Morocco

£16,000 Prime Minister Tony Blair was born in which country?

a) England, b) Northern Ireland, c) Scotland, d) Wales

£32,000 Whose autobiography has the title A Long Walk To Freedom?

a) Ranulph Fiennes, b) Mother Teresa, c) Nelson Mandela, d) Mikhail Gorbachev

£64,000 Duffle coats are named after a town in which country?

a) Belgium, b) Holland, c) Germany, d) Austria

£125,000 Complete this stage instruction in Shakespeare’s The Winter’s Tale: “Exit, pursued by a . . . ”:

a) Tiger, b) Clown, c) Bear d) Dog

£250,000 The young of which creature is known as a squab?

a) Salmon, b) Horse, c) Pigeon, d) Octopus

£500,000 Who is the patron saint of Spain?

a) St James, b) St John, c) St Benedict, d) St Peter

£1,000,000 Which king was married to Eleanor of Aquitaine?

a) Henry I, b) Henry II, c) Richard I, d) Henry V

 Judith was a garden designer before becoming a millionaire

9

Judith was a garden designer before becoming a millionaireCredit: PA:Press Association

ANSWERS

1. C

2. D

3. B

4. C

5. A

6. C

7. C

8. C

9. C

10. C

11. A

12. C

13. C

14. A

15. B

Pat Gibson

IRISH multiple world champ quizzer Pat triumphed in 2004 and is also an Eggheads TV regular.

 Could you answer Pat Gibson's £250,000 question?

9

Could you answer Pat Gibson’s £250,000 question?Credit: Men Syndication

£100 In children’s stories, how many wishes are granted by a genie or fairy?

a) One, b) Two, c) Three, d) Four

£200 Which phrase refers to discussion about work outside working hours?

a) Talking factory, b) Talking store, c) Talking shop, d) Talking mill

£300 What is the colour of the front door of 10 Downing Street?

a) Red, b) Blue, c) Yellow, d) Black

£500 Complete David Dickinson’s famous catchphrase: “Cheap as . . . ”?

a) Cheddar, b) Chowder, c) Chips, d) Chilli

£1,000 What is the first word in the phonetic alphabet?

a) Apple, b) Alpha, c) Armadillo, d) Amazon

£2,000 Which girl’s name is the title of a song on The Beatles’ album Rubber Soul?

a) Mandy, b) Michelle, c) Madeleine, d) Marianne

£4,000 In 1581, Sir Francis Drake became mayor of which city?

a) Hull, b) Glasgow, c) Plymouth, d) Bristol

 Irish multiple world champ quizzer Pat triumphed in 2004

9

Irish multiple world champ quizzer Pat triumphed in 2004Credit: Handout

£8,000 The Walrus And The Carpenter is a well-known verse in which children’s novel?

a) Swallows And Amazons, b) The Hobbit, c) Through The Looking Glass, d) Stig Of The Dump

£16,000 In heraldry, a lion standing on one or two hind legs, with one foreleg raised above the other, is described as what?

a) Dormant, b) Passant, c) Couchant, d) Rampant

£32,000 What is the name of the world’s highest active volcano?

a) Etna, b) St Helens, c) Cotopaxi, d) Krakatoa

£64,000 In Welsh, what does ‘afon’ mean?

a) Fort, b) Meadow, c) Pool, d) River

£125,000 Which king wrote a famous denunciation of smoking?

a) Richard I, b) William I, c) George I, d) James I

£250,000 What is the female equivalent of the Oedipus complex?

a) Electra complex, b) Athena complex, c) Diana complex, d) Pandora complex

£500,000 Which of these creatures are most associated with naturalist and artist John James Audubon?

a) Beetles, b) Butterflies, c) Birds, d) Bats

£1,000,000 Which of these is not one of the American Triple Crown horse races?

a) Arlington Million, b) Belmont Stakes, c) Kentucky Derby, d) Preakness Stakes

 Pat is now an Eggheads TV regular following his Who Wants To Be A Millionaire? victory

9

Pat is now an Eggheads TV regular following his Who Wants To Be A Millionaire? victoryCredit: Men Syndication

ANSWERS

1. C

2. C

3. D

4. C

5. B

6. B

7. C

8. C

9. D

10. C

11. D

12. D

13. A

14. C

15. A

David Edwards

FORMER physics teacher David was the first man to win the show, the year after Judith Keppel.

 Could you ace David's £125,000 question?

9

Could you ace David’s £125,000 question?Credit: Carlton Television

£100 Which of these is a drink made with fruit juices, spices and often wine or spirits?

a) Knock, b) Thump, c) Punch, d) Whack

£200 A big, portable cassette recorder with speakers is known as a ghetto . . . what?

a) Blaster, b) Blower, c) Blarer, d) Banger

£300 Which of these phrases refers to a brief success?

a) Blaze in the pot, b) Spark in the tub, c) Flare in the jug, d) Flash in the pan

£500 Which of these is a type of hat?

a) Sausage roll, b) Pork pie, c) Scotch egg, d) Potato crisp

£1,000 Which of these is a duty levied on the legal recognition of documents?

a) Off duty, b) Stamp duty, c) Heavy-duty, d) Jury duty

£2,000    Which singer was regularly ridiculed by Morecambe and Wise?

a) Rolf Harris, b) Des O’Connor, c) Gracie Fields, d) Barry Manilow

£4,000 Which of these is a game played by Harry Potter and his friends?

a) Qwerty, b) Quibble, c) Quidditch, d) Quantum

 Former physics teacher David was the first man to win the show

9

Former physics teacher David was the first man to win the showCredit: PA:Press Association

£8,000   Which city hosted the 2001 FA Cup Final?

a) London, b) Leeds, c) Manchester, d) Cardiff

£16,000 Which of these have to pass a test on ‘The Knowledge’ to get a licence?

a) Taxi drivers, b) Bus drivers, c) Police officers, d) Ambulance drivers

£32,000 In 2001, Donald Campbell’s Bluebird was recovered from which lake?

a) Bala Lake, b) Kleder Water, c) Coniston Water, d) Lake Windermere

£64,000     According to legend, the composer Salieri poisoned which rival?

a) Brahms, b) Haydn, c) Liszt, d) Mozart

£125,000 What is the real first name of former Home Secretary Jack Straw?

a) Justin, b) James, c) John, d) Joseph

£250,000 What creature is a grackle?

a) Lizard, b) Bird, c) Fish, d) Beetle

£500,000    The Newlyn School is associated with which group of people?

a) Method actors, b) Circus entertainers, c) Painters, d) Musicians

£1,000,000 If you planted the seeds of Quercus robur, what would grow?

a) Trees, b) Flowers, c) Vegetables, d) Grain

ANSWERS

1. C

2. A

3. D

4. B

5. B

6. B

7. C

8. D

9. A

10. C

11. D

12. C

13. B

14. C

15. A

ITV’s Quiz recreates Charles Ingram’s cheating Who Wants To Be A Millionaire game



 





Source link

Posted on

Why did the Vatican not ask any questions about abuser Jean Vanier?


Few people in contemporary Catholicism and indeed beyond that denomination had a standing similar to that of Jean Vanier. People frequently referred to him as a living saint and expected that he would be canonised in the near future.

He was frequently compared to Mother Teresa, herself a saint since canonisation in 2016. By coincidence, Pope Francis was on his way home from a visit to Skopje, capital of North Macedonia and where Mother Teresa was born, when he heard of Vanier’s death last May.

He told reporters on the flight back to Rome how he had been kept informed about Vanier’s failing health and had phoned him a week before his death. “He listened to me, but he could barely speak. I wanted to express my gratitude for his witness,” he said, to “those who are despised and discarded”.

Almost annually Vanier was mooted as a Nobel prize winner. Schools across Canada were named after him and, in 2010, so too was as asteroid.

So revelations that this man had been abusing adult women came as a profound shock to very many people. It has been accompanied by deeply felt disappointment and a re-evaluation of his life.

There is also, on the part of L‘Arche and the Faith & Light charities founded by Vanier, a determined effort to separate out the work from the man. No one can doubt that L’Arche in Ireland and internationally does immense work for people who are among the most vulnerable in society.

It would be a tragedy if revelations about Vanier’s dark side were to impact on those least responsible, the people looked after by L’Arche, as well as Faith & Light.

There are, however, questions that need to be answered by church bodies, given the scandal has its origins in the 1950s when Vanier’s spiritual director and mentor Dominican priest Fr Thomas Philippe was removed from public and private ministry by the Vatican for the abuse of women. The priest died in 1993.



Source link

Posted on

A1 crash: Campaigner questions road upgrade delay after death


Karl Heaney and his mother MonicaImage copyright
Monica Heaney

Image caption

Monica Heaney has campaigned for upgrades to the A1 duel carriageway since the death of her 27-year-old son Karl

Delayed upgrades will cost more lives on one of Northern Ireland’s most dangerous roads, a campaigner has said.

Monica Heaney was speaking after the death of a 75-year-old woman in a road traffic incident on the A1, between Banbridge and Dromore in late November.

“I just wish the upgrades could happen quicker,” said Ms Heaney, whose son Karl was killed on the road last year.

The Department of Infrastructure said it was assisting the PSNI investigation into the most recent death.

Part of the main route between Belfast and Dublin, the road has been the site of two fatal crashes in 2019.

Karl Heaney, from Warrenpoint, County Down, died in a crash on the A1 between Banbridge and Dromore in May 2018.

He was the driver of one of the cars involved in a two-car collision.

A spokesperson for the Department for Infrastructure said it recognised the importance of the work on the A1.

‘More people will die because of the delay’

The proposed development of the A1 was first published in 2011.

Along with her son’s partner, Ciara Sands, Ms Heaney has launched a petition calling for upgrades to be made to the road.

So far the petition has received more than than 12,000 signatures.

“It will mean that more people will die as a result of the delay,” said Ms Heaney.

“The year Karl died it was three people who died, and this year it has been two. Next year it will be another two families who lose a loved one.”

She added that if there was a car crash, “someone is responsible for that but the layout of the road has contributed to it”.

Why is the road so dangerous?

The issue around safety on the road centres on the layout of the dual carriageway between Hillsborough and Loughbrickland.

A report from the Department for Infrastructure identifies a number of factors which increase danger on the road.

Currently there are gaps in the central reserve separating the opposing traffic flows, vehicles to turn right and perform U-turns.

There are also a number of private and farm access roads which join directly on to the A1.

Along long stretches of the route, there is no central reserve barrier.

These factors are aggravated by poor visibility in areas.

There have been a number of other incidents on the A1 this year.

In March, a man died in a crash on the road after a two-vehicle collision.

The collision happened close to the road’s junction with the Gowdystown Road, with two other people receiving non-life threatening injuries in the incident.

In January, a lorry struck a car and toppled over on the southbound carriageway.

‘Upgrade needs to happen’

A public inquiry into upgrading the road will be held in March and Ms Heaney wants to address it.

“They are going to be hearing from people who oppose the road, and are going to have meetings to try and resolve the issues,” she said.

“It is important that the voices of the victims are heard, to say why this upgrade needs to happen.”

She said the inquiry would likely push back the start of road improvement work by a year.

Ms Heaney added she appreciated a process to redevelop the road was in place, and it was frustrating for officials in the Department for Infrastructure.

Image caption

Karl Heaney died in a crash on the A1 in 2018

The department said the inquiry comes after a consultation on an earlier stage of the development process, including feedback on an environmental impact assessment report.

It said the consultation exercise had offered an opportunity for the public and other stakeholders to engage, and it had received more than 100 responses.



Source link

Posted on

As Impeachment Inquiry Moves Forward, Questions Around Pompeo Continue To Swirl : NPR


Mike Pompeo attends his confirmation hearing to become CIA director on Jan. 12, 2017. Since becoming secretary of state in 2018, he has emerged as one of President Trump’s most influential advisers.

Joe Raedle/Getty Images


hide caption

toggle caption

Joe Raedle/Getty Images

Mike Pompeo attends his confirmation hearing to become CIA director on Jan. 12, 2017. Since becoming secretary of state in 2018, he has emerged as one of President Trump’s most influential advisers.

Joe Raedle/Getty Images

As the impeachment inquiry against President Trump continues its march through Congress, questions are churning around his secretary of state, Mike Pompeo.

For example, did he know, as witnesses testified before House investigators, that President Trump sought political favors from Ukraine in exchange for millions in U.S. assistance? Why did he take days to reveal he was on the now infamous July 25 call between Trump and Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy? And does he believe allies of the president who — despite the findings of the intelligence community — claim that Ukraine, not Russia, interfered in the 2016 election?

For Pompeo, the questions surrounding what he knew about the Ukraine affair, and when, reflect the outsized role he has assumed as one of the president’s most influential advisers. It is a position that just four years ago would have seemed unlikely for Pompeo, yet underscores the extent to which the political fortunes of the onetime Trump critic have grown increasingly tied to the president.

From West Point to Kansas

Pompeo’s path from a West Point graduate to the nation’s chief diplomat is all the more remarkable considering his early resistance to Trump. He supported Florida Sen. Marco Rubio during the 2016 Republican primary, and in a speech ahead of that year’s Kansas caucus, likened Trump to an autocrat.

“You know, Donald Trump the other day said that ‘if he tells a soldier to commit a war crime, the soldier will just go do it.’ He said, ‘They’ll do as I tell them to do.’ We’ve spent seven-and-a-half years with an authoritarian president who ignored our Constitution,” Pompeo said. “We don’t need four more years of that.”

It was a criticism steeped in Pompeo’s background not just in the military, but also the law.

Pompeo grew up in conservative Orange County, California, and after high school, attended West Point, where he finished first in his class in 1986. After graduation, he became an Army commander in Germany before returning to the U.S. to attend Harvard Law School. At Harvard, he was an editor of the Harvard Law Review.

Law school took him to a prestigious Washington, D.C., law firm, Williams & Connolly, but in 1997, he left the firm to open an aircraft-parts manufacturing firm in Kansas with three of his West Point classmates. Among their investors was the venture capital fund of the billionaires and Republican mega-donors Charles and David Koch.

In 2010, Pompeo left his business career to run for Congress. Jim McLean, managing director of public radio’s Kansas News Service, says Pompeo’s entry into politics came as the Koch brothers’ own forays into politics were growing.

“The Koch brothers really got politically active when he was getting into politics,” McLean said.

The Benghazi hearings

With his election in that year’s midterm elections, Pompeo joined a wave of 87 Republicans that helped propel the GOP back into the House majority. But it was not until the 2014 House inquiry into the 2012 attack on an American diplomatic post in Benghazi, Libya, that Pompeo became a name in national news, according to McLean.

“He was pretty much a nonentity, politically speaking, on the national scene up to that point, and frankly, he was overshadowed even here in Kansas politically,” said McLean. “But those Benghazi hearings, he really did take on a lead role as inquisitor. And there was, you know, some very famous confrontations with Hillary Clinton during those hearings.”

Nancy McEldowney, a career diplomat and former director of the Foreign Service Institute, said Pompeo was among a cadre of Republicans who pushed the attack into becoming “the kind of domestic controversy that it was turned into.”

“They refused to join the consensus with the congressional investigatory committee and wrote their own addendum,” said McEldowney, who now teaches at Georgetown University. “They talked about a State Department seemingly more concerned with politics than protecting its own people.”

By 2017, Trump had won the White House and Pompeo’s work on the Benghazi committee had helped make him a leading voice on foreign policy in the Republican Party. Despite Pompeo’s earlier criticisms, Trump picked him to be his first CIA director, a position he held for a little over a year. He often personally delivered the daily security briefing to the president.

In March 2018, Trump nominated Pompeo to succeed Rex Tillerson as secretary of state. Tillerson had left key posts unfilled at the department, alienating many career foreign service officers. At the time, McEldowney said, many State Department personnel were heartened by the nomination.

“People thought at least his close relationship with the president and his experience as a military officer would help his leadership of the State Department,” said McEldowney. “So initially, there was a positive feeling, a hopefulness that Pompeo would turn around the destruction of the Tillerson time.”

At his confirmation hearing for the post, Sen. Tom Cotton, an Arkansas Republican and Pompeo ally, said, “When Mike Pompeo speaks, the world will know the secretary of state speaks for the president.”

Questions around Ukraine

But the honeymoon was short-lived. From his perch as secretary of state, Pompeo has emerged as a key focus in the ongoing Ukraine investigation. More than two months after Democrats launched an impeachment inquiry into the president, critical questions remain about how Pompeo disclosed that he was on the line for the July 25 call between Trump and Zelenskiy that became the focus of the whistleblower complaint that sparked the inquiry.

When Pompeo was asked about the call by reporters on Sept. 26, he said he still had not fully read the partial transcript of the call released by the White House one day earlier.

“I read the first couple of paragraphs and then got busy today,” Pompeo said. “But I’ll ultimately get a chance to see it. If I understand it right, it’s from someone who had secondhand knowledge.”

It wasn’t until almost a week later that he acknowledged he was on the call.

Peter Roskam, a former Republican congressman from Illinois who served with Pompeo, said he doesn’t believe the secretary misled the public.

“I’m convinced that he was forthright and direct with the American public and he’s been forthright and direct I think at every turn up and down,” said Roskam.

Questions have also been raised about why Pompeo did not defend U.S. diplomats from political attack, beginning with Marie Yovanovitch, who was relieved from her post as U.S. ambassador to Ukraine this spring after becoming a target of criticism among the president’s allies. In testimony before impeachment investigators, diplomats described the ouster as part of an effort by the administration to exert pressure on Ukraine in exchange for political investigations.

“He allowed Yovanovitch to be first be smeared” and then removed from her post, McEldowney said of Pompeo. “He did not stop that. And that has had such a poisonous impact on other diplomats throughout the service.”

While the president has the prerogative to set foreign policy, she said, “It’s one thing to have powers that you can execute. It’s another to abuse them.”

As the impeachment inquiry approaches a potential trial in the Senate, Democrats will want Pompeo to testify as one of the aides closest to the president and his policy toward Ukraine. Pompeo was subpoenaed by the House Intelligence Committee, but Democrats on the committee say he has not complied with their requests.

Susan Glasser, who recently profiled Pompeo for The New Yorker, said lawmakers have no shortage of questions for Pompeo.

“What did he know about the withholding of nearly $400 million in congressionally appropriated aid to Ukraine? When did he know it? What direct conversations, if any, did he have with the president? Rudy Giuliani says that everything he did was carried out with the knowledge of the State Department. Is that, in fact, the case?”

A return to Kansas?

While Pompeo has not testified in Congress about the Ukraine controversy, he has had made time to do interviews with local Kansas media. This has fanned speculation that Pompeo plans to leave Washington and run for a senate seat in Kansas, where McLean of the Kansas News Service says impeachment, Ukraine and quid pro quo sound a long way’s away.

“The initial stories that have been written about how Kansans would view Pompeo’s alleged role in whatever took place relative to Ukraine and the cover-up and all those issues, so far at least people seem to say, ‘Hmm, well, you know, that’s what’s happening in D.C.’ Nobody is really sure to what extent that would affect a candidacy here in Kansas.”

At this week’s NATO summit, President Trump told reporters he may ask Pompeo to return to Kansas to try to win a seat that would help Republicans keep control of the Senate. As Glasser pointed out, Pompeo has tied his political fortunes to Trump.

“His power and his currency comes from being as close as he can, allied with Trump and his policy preferences and Pompeo has really defined himself as there never ever being any daylight between himself and Trump,” said Glasser.

But it’s precisely Pompeo’s closeness to the president that makes him a crucial figure in the investigations and impeachment to come.

This story was produced and edited for broadcast by Peter Breslow and Martha Wexler.



Source link

Posted on

Scotland Yard, Met faces questions over Duke and teenager trafficked by Epstein


Scotland Yard was last night (Sunday) under pressure to explain why it failed to carry out a full investigation into allegations that a teenager had been trafficked to the UK to have sex with the Duke of York.

Four years ago, the Met received a complaint alleging that in 2001, Virginia Roberts, 17, was flown to London by paedophile Jeffrey Epstein and coerced into having sex with Prince Andrew.

It was claimed the incident took place at the Kensington townhouse of Ghislaine Maxwell, a close friend of the Duke. A photograph appeared to show him with his arm around the girl while Miss Maxwell looked on in the background.

After assessing the complaint, police decided the matter did not warrant a full investigation.

The Duke vigorously denies having sex with Miss Roberts and insists he knew nothing of Epstein’s activities. But victims’ rights campaigners have questioned why the matter was not pursued, especially given that in 2015 the Met adhered to national policy stipulating that “victims must be believed”, introduced in the wake of the Jimmy Savile scandal.

Such was the Met’s determination to pursue the policy to the letter that it spent 18 months and more than pounds 4 million looking into complaints by fantasist Carl Beech, who told police he had been raped and abused by a string of VIPs in the Seventies and Eighties.

The Daily Telegraph understands the decision to shelve the girl’s complaint was taken by Assistant Commissioner Dean Haydon, then commander in charge of specialist crime investigations, who reported to Assistant Commissioner Pat Gallan, overseer of Operation Midland at the time.

The Met has so far declined to explain why the complaint relating to Roberts was not taken further. Repeated questions to Scotland Yard about the decision-making process have been met with silence.

Dame Vera Baird QC, the Victims’ Commissioner, is understood to have demanded an explanation but declined to comment directly because of the rules around election purdah. But Harry Fletcher, a victims’ rights campaigner, said the Met needed to be transparent about the 2015 complaint. “There appears to be some worrying double standards here in terms of how Scotland Yard approached two complaints of historic sexual abuse,” he said.

“In one case, a complaint from a vulnerable young woman has been dismissed without further investigation, while at around the same time the Met was going all out to investigate a pack of lies from a fantasist. It is only right that the Met now explains why there was such a divergence in their approach.”

Meanwhile, it has emerged that the Duke held a meeting with Maxwell in Buckingham Palace in the summer, a fortnight after Epstein was placed under investigation by US authorities on fresh sex-trafficking allegations.

In the Duke’s now-infamous Newsnight interview, he admitted seeing Ms Maxwell in the summer but insisted they had not discussed Epstein. Sources have now revealed the meeting took place in the Duke’s private quarters at Buckingham Palace.

U.S. authorities are understood to be keen to trace Ms Maxwell, who has been accused of helping to procure young girls for Epstein – a charge she has always firmly denied.



Source link